Στα Σεκάνια της Ζακύνθου, τη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta σε όλη τη Μεσόγειο, διανύουμε χρονιά ρεκόρ, με 482 φωλιές ήδη!

© C. Minotou / WWF

Όμως, μια από τις σημαντικότερες απειλές για τα ειδυλλιακά και απομονωμένα Σεκάνια έρχεται από μια ενδεχόμενη πυρκαγιά. Η καταστροφή της επιφανειακής βλάστησης στις γύρω περιοχές μπορεί, λόγω διάβρωσης, να μεταφέρει ποσότητες χώματος στην αμμουδιά των Σεκανίων. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ άσχημο για τις χελώνες που προσπαθούν να σκάψουν και να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Οι φύλακες του WWF Ελλάς, ο Διονύσης και ο Μιχάλης, από τις 27 Ιουνίου προστατεύουν τα Σεκάνια. Kάθε μέρα με κιάλια, πυξίδες, ασυρμάτους βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε περιστατικό που μπορεί να συμβεί και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή. Για την αποδοτικότερη φύλαξη και την ασφάλειά τους, εκπαιδεύτηκαν σε θέματα δασικών πυρκαγιών και επιχειρησιακής διαχείρισης μιας πυρκαγιάς.

Ο Διονύσης που φυλούσε τα Σεκάνια και πέρυσι το καλοκαίρι, γνωρίζει καλά ότι ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός: πέρσι τέτοια εποχή το σπίτι της καρέτα κινδύνεψε από πυρκαγιά!

Η φύλαξη έχει ως στόχο και την ενημέρωση επισκεπτών ότι απαγορεύεται η πρόσβαση στα Σεκάνια (περιοχή Απολύτου Προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου) αλλά και την επίβλεψη της ευρύτερης περιοχής για πυροπροστασία.

Για πολλές δεκαετίες, η χελώνα μας φέρνει πιο κοντά με φίλους, υποστηρικτές, υπηρεσίες, οργανισμούς, τουρίστες κι επιχειρήσεις καθώς η πολυπλοκότητα των παραμέτρων που επηρεάζουν τις συνθήκες ωοτοκίας δικαιολογεί και συνδέει χελώνα, θάλασσα, παραλίες, γη και φωτιά….

© C. Minotou / WWF

Η εκπαίδευση των πυροφυλάκων πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Ζακύνθου, στις εγκαταστάσεις τις Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου έγινε ενημέρωση του τύπου των οχημάτων πυρόσβεσης και περιπολιών αλλά και με τη συμμετοχή στελεχών του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Εκπαίδευση πεδίου αλλά και θεωρητική, στις αίθουσες του ΤΕΙ που μας φιλοξένησαν και σε συνεργασία αλλά και με τη συμμετοχή στελεχών του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Στενή συνεργασία υπάρχει και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου, με την οποία πάντα είμαστε συντονισμένοι.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια