«…Μα καλά πού είμαστε; Στην Ταϊλάνδη ή τα Φίτζι;», αναφώνησα αντικρίζοντας 8 διαβολόψαρα Mobula mobular να χορεύουν 5 μίλια Νότια της Γυάρου! Το αποκορύφωμα της πολυαναμενόμενης αποστολής μας στη Γυάρο μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών δεν θα μπορούσε να είναι πιο εντυπωσιακό...

Καταγράφουμε τη ζωή στους βράχους της Γυάρου

Και δεν ήταν η μόνη «έντονη» συνάντηση της αποστολής... Λίγο νωρίτερα είχαμε συναντήσει μια Caretta caretta μεσοπέλαγα, σε δύσκολη κατάσταση δυστυχώς… Στην άκρη του στόματός της κρεμόταν μια λεπτή πετονιά, απομεινάρι ενός επικίνδυνου μεζέ που είχε τσιμπήσει από παραγάδι.. Πριν προλάβουμε να την βοηθήσουμε, το άμοιρο πλάσμα φοβήθηκε και καταδύθηκε στην άβυσσο. (Δείτε το βίντεο)

© Εlina Samara / WWF

Οι σύντροφοί μας και ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ δεν αντίκρισαν για πρώτη φορά τα μυστικά της Γυάρου, μια και το νησί τους είχε μαγέψει σε προηγούμενες αποστολές. Η ομάδα τους ειδικεύεται στην αποτύπωση της κατάστασης των ρηχών, παράκτιων βραχωδών ακτών και την κατάσταση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, στις θαλάσσιες περιοχές NATURA 2000 όλης της χώρας.

Χρησιμοποιούμε πλαίσια για να μετρήσουμε την πυκνότητα των λιβαδιών Ποσειδωνίας

Μόνο μέσω της λεπτομερούς καταγραφής των οργανισμών πάνω στο βράχο όπως φύκια, ψάρια, αχινοούς, αλλά και των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανές αλλαγές μες στο χρόνο.

Κοντά στις σπηλιές της Γυάρου όπου ζει η Monachus monachus

Βρήκαμε ότι τα λιβάδια Ποσειδωνίας δίπλα στον όρμο των φυλακών είναι λίγο πιο αραιά και ταλαιπωρημένα σε σχέση με τα απομονωμένα λιβάδια της βόρειας πλευράς του νησιού, ίσως εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αγκυροβολίας από σκάφη, που προκαλούν πληγές στα ριζώματα των υποβρύχιων φυτών. Ελπίζουμε ότι αφού τοποθετήσουμε τα ειδικά αγκυροβόλια, στο πλαίσιο του Κυκλάδες LIFE, θα δούμε ανάκαμψη του λιβαδιού αυτού. Η ίδρυση της νέας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από τη Γυάρο μας δίνει ελπίδες ότι με την στενή επιστημονική καταγραφή και παρακολούθησή της, θα είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε τις αλλαγές στην υγεία της θάλασσας, καθώς και αν τα μέτρα που εφαρμόζουμε για την προστασία της πιάνουν τόπο.

Ετοιμαζόμαστε να αποτυπώσουμε πειραματικά τον βυθό με 3D video

Η Γυάρος για άλλη μια φορά μας εντυπωσίασε όχι μόνο για τον μικρόκοσμο που ζει κάτω από τα νερά, ανάμεσα στα βράχια και τα φύκια, αλλά και με την άγρια ζωή που τη γυροφέρνει στα βαθύτερα, μεσοπέλαγα νερά της! (δείτε το βίντεο παραπάνω)

Ευχαριστούμε πολύ τους συνοδοιπόρους μας από το ΕΛΚΕΘΕ, τη Μαρία Σαλωμίδη, τον Γιάννη Ίσσαρη, το Βασίλη Γερακάρη και τη Ελένη Κυτίνου, για μια φανταστική αποστολή!

Η ομάδα του ΕΛΚΕΘΕ εξετάζει το ρηχό υπόστρωμα μέσα απο γυαλί για να εξακριβώσει τη βλάστηση των βράχων

 


 

Το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE "Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής Φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες» υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από τη χρηματοδοτική γραμμή LIFE Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό (www.fpa2.com)



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια