Τρίτη, 10 Μαϊ 2016
Ο γύπας Ασπροπάρης θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο του πιο απειλούμενο ζώου στην Ελλάδα. Με λιγότερα από 10 ζευγάρια να απομένουν στη χώρα μας, κάθε χρόνο διαδραματίζεται ένα θρίλερ για τον μοναδικό γύπα που μεταναστεύει:
© P. Babakas
Ο Ασπροπάρης δίνει κούρσα για την επιβίωσή του: λιγότερα από 10 ζευγάρια απομένουν στην Ελλάδα. Τα περισσότερα φωλιάζουν στο δάσος της Δαδιάς όπου δουλεύει η ομάδα του WWF.
Πόσα ζευγάρια θα καταφέρουν να επιστρέψουν από το τεράστιο ταξίδι από την Αφρική; Πόσα θα φτιάξουν φωλιά και κυρίως, πόσα θα καταφέρουν να κάνουν νεοσσούς;
© J. Perez / WWF
Ο Ασπροπάρης ξεχωρίζει στην ταΐστρα της Δαδιάς, με το λευκό του χρώμα και το κίτρινο ράμφος. Η συμπληρωματική τροφή είναι σημαντική για τους γύπες, που πια δύσκολα βρίσκουν αρκετή τροφή στην ύπαιθρο.
Αποστολή για την παρακολούθηση
Ξεκινάμε για τις φωλιές ή τις επικράτειες που εκτός απροόπτου θα είναι στα ίδια σημεία με πέρυσι. Επισκεπτόμαστε κι άλλες πιθανές περιοχές ή παλιές φωλιές που γνωρίζουμε, με την ελπίδα να ανακαλύψουμε τους απειλούμενους γύπες κι εκεί.
Ο δρόμος, που οδηγεί στις φωλιές δεν είναι ασφαλτοστρωμένος!
Παρατηρώντας τις φωλιές από μακριά
Το κατάλληλο σημείο θέασης μας φέρνει αρκετά κοντά ώστε να έχουμε καλή εικόνα με το τηλεσκόπιο, αλλά αρκετά μακριά για να μην ενοχλούμε τα πουλιά.
Πώς εξελίσσεται το φετινό θρίλερ, αυτές τις κρίσιμες μέρες που τα πουλιά επιστρέφουν από την Αφρική; Φέτος, σε όλη τη Θράκη έχουν επιστρέψει 5 ζευγάρια Ασπροπάρηδων, 3 στη Δαδιά και 2 στη Ροδόπη. Τα 3 ζευγάρια στη Δαδιά ήδη κάθονται στα αυγά τους, ενώ τα άλλα φαίνεται πως δεν έχουν ακόμα φτιάξει τις φωλιές τους.
Ο χρόνος κυλάει εναντίον τους. Αν αργήσουν να ζευγαρώσουν, θα αργήσει και το μικρό τους να ξεκινήσει το ταξίδι του για την Αφρική το φθινόπωρο, κάτι που θα μειώσει τις πιθανότητές του να ολοκληρώσει το δύσκολο ταξίδι στην Αφρική.
Στη Δαδιά, σε μια επικράτεια που φαινόταν άδεια είδαμε πριν λίγες μέρες για πρώτη φορά έναν Ασπροπάρη να κάνει επιδείξεις στον αέρα. Ίσως ένα σημάδι ότι ψάχνει να προσελκύσει θηλυκά και να φτιάξει μια φωλιά. Αν τα καταφέρει να ζευγαρώσει, φέτος θα έχουμε ένα παραπάνω ζευγάρι από πέρυσι! Για ένα είδος που μετρά μόλις 5 ζευγάρια φέτος σε όλη την Θράκη, αυτό αποτελεί τεράστια επιτυχία.
Παρακολούθηση σε απόσταση αναπνοής
Το τηλεσκόπιο μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες, όμως πώς θα μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σε κάθε φωλιά; Πόσα μικρά γεννιούνται τελικά, πόσο συχνά τα ταϊζουν οι γονείς τους και με τι τροφή; Πόσο καιρό περνούν στη φωλιά οι γονείς;
Για να πάρουμε αυτή την εικόνα, έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε μες στις φωλιές διακριτικούς «κατασκόπους». Πριν ένα μήνα, προτού οι Ασπροπάρης επιστρέψουν από το μεταναστευτικό ταξίδι και κατοικήσουν πάλι τις φωλιές τους, τοποθετήσαμε εκεί κρυφές κάμερες.
© A. Bonetti / WWF
Έτσι προσεγγίζουμε τις απόκρημνες φωλιές του Ασπροπάρη για να τοποθετήσουμε τις κάμερες.
Η κάμερα που θα βγάλει φωτογραφίες από το εσωτερικό της φωλιάς.
Την καμουφλάρουμε με πέτρες για να γίνει μέρος του φυσικού τοπίου…
Και τώρα μπορεί να «παρακολουθεί» τη φωλιά διακριτικά…
Η παρακολούθηση αυτή μέσω των φωτογραφιών και μέσω του τηλεσκοπίου μας επιτρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τα λιγοστά αυτά ζευγάρια Ασπροπάρη να επιβιώσουν και να κάνουν απογόνους. Οι μεγαλύτερη απειλή για τον Ασπροπάρη είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα, οι φόλες στην ύπαιθρο, όμως αντιμετωπίζει πολλούς ακόμα κινδύνους, τεχνητούς και φυσικούς.
Και φέτος, εμείς θα είμαστε στο πλευρό του! Μείνετε συντονισμένοι στο blog μας για τις εξελίξεις.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα» το οποίο υλοποιείται από την Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds-BSPB), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και την Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds-RSPB) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.