Με μία μέρα να απομένει προτού κατατεθεί το τελικό κείμενο διαπραγμάτευσης πάνω στο οποίο θα εργαστούν οι πολιτικοί την επόμενη εβδομάδα, πρωταγωνιστικό ρόλο αποκτούν οι διαπραγματευτές των αποστολών, στην προσπάθειά τους να γεφυρώσουν τις σημαντικές αποστάσεις που χωρίζουν διαφόρους συνασπισμούς κρατών.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία αλλά και ο συνασπισμός μικρών νησιωτικών κρατών επιμένουν στη θέσπιση ξεκάθαρων κοινών κανόνων, τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες, για τον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται και ελέγχονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κάθε κράτους. Από την άλλη μεριά, οι αναπτυσσόμενες χώρες με προεξάρχουσες την Κίνα και τη Νότια Αφρική, που προεδρεύει του συνδέσμου G77, 134 αναπτυσσόμενων κρατών, θέτουν ως προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση γύρω από τη χρηματοδότησή τους για την αντιμετώπιση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται και η ομάδα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (LDC), οι οποίες θέτουν την παραδοχή των ευθυνών των ανεπτυγμένων χωρών για τη βλάβη που έχουν προκαλέσει ήδη στο περιβάλλον, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύναψη συμφωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Οι διαπραγματεύσεις περιπλέκονται ακόμα περισσότερο από τη θέση των ΗΠΑ οι ποσοτικοί στόχοι των χωρών για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου να είναι εθελοντικοί. Η θέση αυτή σχετίζεται προφανώς με την ανησυχία της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ότι νομικά δεσμευτικοί ποσοτικοί στόχοι θα συναντήσουν μεγάλες αντιδράσεις στην Αμερικανική Γερουσία, αλλά δεν παύει να δυσκολεύει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων καθώς υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αναπτυσσόμενων χωρών ότι οι αναπτυγμένες θα αναλάβουν πραγματικά το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Απειλή για την προσπάθεια που γίνεται στο Παρίσι μπορούν να αποτελέσουν και οι μυστικές διεθνείς διαπραγματεύσεις εμπορίου μεταξύ 22 κρατών που διεξάγονται παράλληλα στη Γενεύη, οι οποίες ενδέχεται να καταστήσουν παράνομες τις ενισχύσεις σε ΑΠΕ, όπως προκύπτει από το προσχέδιο της συμφωνίας TiSA (Trade in Services Agreement) που διέρρευσε μέσω Wikileaks. Στον αντίποδα, η Google ανακοίνωσε την υπογραφή συμβολαίων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε ΗΠΑ, Σουηδία και Χιλή για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια, μια κίνηση που σύμφωνα με την εταιρία θα τη βοηθήσει να επιτύχει τον στόχο της για ηλεκτροδότηση όλων των δραστηριοτήτων της με 100% ΑΠΕ (από 37% που ήταν πέρυσι).

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της έκθεσης του Climate Action Tracker που τεκμηριώνει την αναγκαιότητα ματαίωσης των υφιστάμενων σχεδίων για κατασκευή 2440 νέων ανθρακικών σταθμών, ο κορυφαίος κλιματικός επιστήμονας James Hansen, μιλώντας για πρώτη φορά σε Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, χαρακτήρισε τις τρέχουσες προσπάθειες περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων «μεσοβέζικες» και πρότεινε τη θέσπιση μιας υψηλής τιμής άνθρακα σε βασικές χώρες για να οδηγηθούμε στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με τον γρήγορο ρυθμό που επιβάλλουν οι περιστάσεις.


Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των διαπραγματευτικών ομάδων και των ηγετών των 195 κρατών, ο Δανο-Ισλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson μετέφερε 80 τόνους πάγου από τη Γροιλανδία στο Παρίσι επιχειρώντας να συμβολίσει το εφήμερο της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη και την ανάγκη σεβασμού του ανθρώπου προς τη φύση. Την ίδια μέρα σε άλλο σημείο του Παρισιού, η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Gad Weil έστησε 140 χρωματιστές κατασκευές σε σχήμα ζώων προσπαθώντας να παραλληλίσει την απειλή που αντιμετωπίζει η πανίδα σήμερα από την κλιματική αλλαγή με τη βιβλική καταστροφή από την οποία σώθηκαν τα είδη με τη βοήθεια της Κιβωτού του Νώε.




Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια