Μετά την πρώτη ημέρα των ομιλιών των αρχηγών κρατών, όπου ο έλληνας Πρωθυπουργός άφησε πολύ κακή εντύπωση αποφεύγοντας να αναφερθεί στο μερίδιο του ενεργειακού τομέα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την σκυτάλη έλαβαν από το απόγευμα της δεύτερης ημέρας οι εθνικές αντιπροσωπείες από σχεδόν 200 χώρες.

Η ανάγκη προστασίας των δασών, στην αποψίλωση των οποίων οφείλεται το 12% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 , βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς ο Βρετανός Πρίγκιπας Κάρολος κατηγόρησε τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου, και τους χρηματοδότες τους, πως αδιαφορούν πλήρως για την καταστροφή που προκαλούν στα δάση μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού τους. Τόνισε επίσης τον ρόλο των καταναλωτών οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στις εταιρείες ώστε να αλλάξουν τις πρακτικές τους.

Η θετική αντίδραση ήρθε από την Νορβηγία, τη χώρα που έχει επενδύσει όσο καμία άλλη σε δράσεις περιορισμού της αποψίλωσης των δασών, η οποία ανακοίνωσε πως θα συνδράμει οικονομικά το Περού με μια πρώτη δόση $5 εκ. για να στηρίξει τη λειτουργία ενός νέου μηχανισμού εποπτείας των δασικών εκτάσεων αλλά και την εφαρμογή ενός νέου δασικού νόμου. Αντίστοιχες συμμαχίες κρατών έχουν ήδη οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα η αξίας πολλών εκατομμύριων δολαρίων συμφωνία που έκανε η Βραζιλία με την Νορβηγία, τη Γερμανία και άλλους δωρητές και οδήγησε στον περιορισμό της αποψίλωσης δασών κατά 70% σε σχέση με το 2004!

Σε συνέχεια των εντυπωσιακών κινήσεων του Μπαράκ Ομπάμα στην κλιματική σκακιέρα, ο αμερικάνος Πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να αναλάβει την ευθύνη που αναλογεί στις ΗΠΑ προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, τηρώντας τις δεσμεύσεις του για οικονομική υποστήριξη, παρά τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να μπλοκάρουν την παροχή βοήθειας. Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τον Πρόεδρο των νήσων Μάρσαλ αλλά και των αντιπροσώπων της Συμμαχίας των Μικρών Νησιωτικών Κρατών (Alliance of Small Island States).

Στα ενδιαφέροντα παραλειπόμενα της ημέρας μια θέση αξίζει στον Ιμάμη Ιμπραήμ Σαΐντη ο οποίος κάλεσε σε μια «πράσινη τζιχάντ», έναν ιερό πόλεμο για με καλό σκοπό- την προστασία του πλανήτη. Μάλιστα, τον Ιμάμη Σαΐντη συνόδευσαν στην σημερινή του νηστεία δεκάδες άλλοι, πιστοί και κληρικοί διαφορετικών θρησκειών.

Την παράσταση έκλεψε όμως η ανακοίνωση των αρχηγών των Αφρικανικών κρατών για την εγκατάσταση 300 GW ΑΠΕ ως το 2030, ισχύς διπλάσια από την εγκατεστημένη σήμερα. Σε αυτή την προσπάθεια η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα συνεισφέρει 2 δις δολάρια.

Νηστεύοντας υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης (Φωτ. https://twitter.com/cws_ceo)



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια