Πέμπτη, 14 Μαϊ 2015
Οι δράσεις των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολικής υιοθεσίας του Ασπροπάρη έκλεισαν φέτος με την κάθοδο των μαθητών στις πρωτεύουσες των νομών Έβρου και Ροδόπης. Στόχος να αναδείξουμε την ανάγκη κοινωνικής ευαισθητοποίησης και συλλογικής δράσης στο ζήτημα της εκ προμελέτης δηλητηρίασης άγριων και μη ζώων, από τις φόλες που μπαίνουν τόσο στην ύπαιθρο όσο και εντός των πόλεων και των χωριών της περιοχής.
Τη Δευτέρα 11/05 οι μαθητές του Γυμνασίου Σουφλίου, του Γυμνασίου Τυχερού και του Δημοτικού Τυχερού φόρεσαν τις μάσκες τους, σήκωσαν τα πλακάτ τους και διέσχισαν τους δρόμους της Αλεξανδρούπολης με την ελπίδα οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και του υπόλοιπου Έβρου, να ακούσουν το κάλεσμα τους.
Την επόμενη μέρα, ήταν η σειρά του Δημοτικού σχολείου Σαπών να περάσει το μήνυμα ότι αυτές οι πρακτικές δε χωράνε στην κοινωνία μας, αυτή τη φορά διαδηλώνοντας από τους πεζοδρόμους και την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
Γαβγίσματα σκυλιών, όπως τα είχαν προηχογραφήσει οι μαθητές, γέμισαν τους δρόμους των δύο πόλεων. Οι μαθητές, μεταμορφωμένοι για μία μέρα σε ακτιβιστές, φώναξαν με πάθος υπέρ του Ασπροπάρη, της άγριας ζωής, των ζώων συντροφιάς, όλων των θυμάτων των δηλητηριασμένων δολωμάτων που μεταμορφώνουν τα δάση, τις πόλεις, τα χωριά, σε ναρκοπέδια.
Όπως είπαν μέσω του κειμένου που την ίδια ώρα μοιραζόταν στους περαστικούς «Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή η οποία φιλοξενεί ζώα ιδιαίτερης ομορφιάς και σπανιότητας. Έχουμε την υποχρέωση να τους προσφέρουμε το καταφύγιο που χρειάζονται. Ας ξεκινήσει ο καθένας από τη γειτονιά του!»
Ευχαριστούμε θερμά τους Βασίλη Καραφυλλίδη (studio "Απεικόνιση") και Γρηγόρη Αζορίδη για την εθελοντική τους υποστήριξη στην αποτύπωση των δρώμενων με βίντεο και φωτογραφίες αντίστοιχα. Ευχαριστούμε επίσης την Αθηνά Καφετζή για την επιμέλεια του ήχου.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds–BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds–RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.