Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014
Οι δράσεις των σχολείων (Γυμνάσιο Σουφλίου, Δημοτικό Τυχερού, Γυμνάσιο Ιάσμου, Δημοτικό Σαπών) για τους Ασπροπάρηδες της Θράκης συνεχίστηκαν για δεύτερη χρονιά. Τη σχολική χρονιά που τελείωσε τον Ιούνιο του 2014 αγκάλιασαν τον Ασπροπάρη 100 περίπου μαθητές από 5 σχολεία του Έβρου και της Ροδόπης. Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Σουφλίου και Μαρώνειας-Σαπών.
Τη χρονιά αυτή, οι δράσεις είχαν ως βασικό θέμα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το είδος από τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Μετά από συζητήσεις που κάναμε με τις ομάδες υιοθεσίας σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προβλήματος στη χώρα και των επιπτώσεων του στον Ασπροπάρη αποφασίσαμε ότι η βασική δράση για τη χρονιά αυτή θα ήταν η κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων με στόχο την άμεση αποτροπή χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Η ξυλεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν ευγενική χορηγία της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ.
Στη Ροδόπη, όπως και την πρώτη χρονιά που ξεκινήσαμε τις δράσεις αυτές, τον ρόλο των ανάδοχων γονέων ανέλαβε για το ζευγάρι που φωλιάζει στα Θρακικά Μετέωρα ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Ιάσμου και για το ζευγάρι που φωλιάζει στην περιοχή της Ν. Σάντας δύο τμήματα (Δ1 & Ε1) του Δημοτικού σχολείου Σαπών.
Φέτος και πριν την εκκίνηση των δράσεων για τον Ασπροπάρη η ομάδα υιοθεσίας από το Γυμνάσιο Ιάσμου μας επισκέφτηκε στη Δαδιά. Μαζί κάναμε μια βόλτα στο δάσος της Δαδιάς, είδαμε τον Ασπροπάρη στην ταΐστρα, παίξαμε παιχνίδια με θέμα τη βιοποικιλότητα και την ικανότητα παρατήρησης στη φύση, ενώ βάλαμε τις τελευταίες πινελιές στις πινακίδες πριν μεταφερθούν στον Ίασμο για να βαφτούν. Η φαντασία, η δημιουργικότητα και οι καλλιτεχνικές δεξιότητες της ομάδας έντυσαν τέσσερις πινακίδες με συνθήματα και εικόνες για τη σημασία και τη μοναδικότητα του είδους και για τον κίνδυνο εξαφάνισης του που προκύπτει όταν κάποιος καταφεύγει στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Με την ομάδα πήραμε τη χωμάτινη ανηφόρα που καταλήγει στη φωλιά του ζευγαριού της και με τη βοήθεια των δύο ανθρώπων που φέτος αποτέλεσαν τα μάτια μας στην περιοχή, τοποθετήσαμε τις πινακίδες μας παραπλεύρως του δρόμου.
Οι μαθητές της ομάδας υιοθεσίας από το Δημοτικό Σχολείο Σαπών κράτησαν την παράδοση ξεσηκώνοντας και φέτος την πόλη των Σαπών με τις φωνές τους! Ξεκινώντας από την αυλή του σχολείου τους διένυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης τους μέχρι το Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία όπου αναπαράστησαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ασπροπάρης από τα δηλητηριασμένα δολώματα. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε όλοι μαζί απέναντι από το σημείο στη Ν. Σάντα όπου φωλιάζει το ζευγάρι που έχουν αγκαλιάσει με τόσο θετική ενέργεια τα παιδιά των Σαπών. Όλοι είχαν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου. Στο τέλος περπατώντας κατά μήκος του οδικού δικτύου που διασχίζει την περιοχή τοποθετήσαμε τις τέσσερις πινακίδες που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά.
Στον Έβρο φέτος προστέθηκε μια ακόμα ομάδα υιοθεσίας από το Γυμνάσιο Τυχερού, η οποία υιοθέτησε το ζευγάρι στη δεύτερη φωλιά Ασπροπάρη που βρίσκεται στην περιοχή του Κάψαλου. Την πρώτη συνεχίζει να την αγκαλιάζει με τις δράσεις της η ομάδα υιοθεσίας από το Δημοτικό Τυχερού, ενώ το ζευγάρι που φωλιάζει στην περιοχή του Διαβολορέματος βρίσκεται υπό την προστασία της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Σουφλίου "το δέντρο της ζωής και το ποτάμι της επικοινωνίας".
Το Δημοτικό σχολείο Τυχερού συνέβαλε στις φετινές δράσεις ετοιμάζοντας επιστολές τις οποίες παρέδωσαν στον Δήμαρχο και στον Δασάρχη Σουφλίου. Μέσα από τις επιστολές τους μετέφεραν στις αρχές την αγανάκτηση τους για το ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνεχίζει να αποτελεί κοινή πρακτική σκοτώνοντας άγρια ζώα, όπως ο Ασπροπάρης.
Όταν άνοιξε ο καιρός και οι ομάδες από τα δύο Γυμνάσια του Έβρου ετοίμασαν τις πινακίδες τους πήραμε τους δρόμους για να εντοπίσουμε εκείνα τα σημεία όπου θα είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η ομάδα από το Γυμνάσιο Τυχερού τοποθέτησε τελικά τις τέσσερις πινακίδες της περιφερειακά του οικισμού της Λευκίμης, ενώ η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Σουφλίου τοποθέτησε τις πινακίδες της δυτικά της πόλης του Σουφλίου.
Οι πινακίδες όλων των ομάδων υιοθεσίας θα στέκονται εκεί για να θυμίζουν στους περαστικούς και σε όποιον ενδεχομένως θελήσει να βάλει στην περιοχή δηλητηριασμένα δολώματα ότι οι μαθητές της περιοχής στέκονται δίπλα στον Ασπροπάρη, αλληλέγγυοι των προσπαθειών που γίνονται για την προστασία του.
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος του προγράμματος LIFE10 NAT/BG/000152, με τίτλο “Επείγοντα μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη (Neophron percnopterus) στη Βουλγαρία και την Ελλάδα το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία των: Ορνιθολογική Εταιρεία της Βουλγαρίας (Bulgarian Society for the Protection of Birds-BSPB), Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας (Royal Society for the Protection of Birds-RSPB). Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.