Ήταν κάπου το 2010 όταν έπεσε η ιδέα για την απογραφή και προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Μεσογείου και στην αρχή – η αλήθεια είναι ότι – ακούστηκε λίγο μακρινή και ουτοπική. Εκείνη την περίοδο μάλιστα έτρεχαν πολύ σημαντικά θέματα όπως το κλείσιμο της απογραφής, η ένταξη των νησιωτικών υγρότοπων στα ΣΧΟΟΑΠ, το δίκτυο εθελοντών και η διαρκής παρακολούθηση τους, οι αποκαταστάσεις στο Μορώνη και τα Μάλια, η προστασία τους σε κεντρικό επίπεδό κ.α. Ωστόσο, η ιδέα δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ και το 2013 εμφανίστηκε η ευκαιρία: Η Κυπριακή περιβαλλοντική οργάνωση Terra Cypria έδειξε ενδιαφέρον και διαπιστώνοντας το κενό γνώσης για τα υγροτοπικά οικοσυστήματα της Κύπρου, ανέλαβε να απογράψει τους υγρότοπους του νησιού με ένα πρόγραμμα που μεθοδολογικά βασίζεται στο πρόγραμμα του WWF Ελλάς.


Έτσι, τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στην Κύπρο με σκοπό την εκπαίδευση της ερευνητικής Κυπριακής ομάδας. Στην εκπαίδευση δόθηκε έμφαση στην μεθοδολογική προσέγγιση: τι κάνουμε, πως το κάνουμε, γιατί το κάνουμε, ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε, που πρέπει να προσβλέπουμε, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, κ.α. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε και απογράψαμε συνολικά 9 υγρότοπους.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος των Κυπριακών υγρότοπων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητές από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, την Terra Cypria και το WWFΕλλάς όπου προσέλκυσε κοινό από σημαντικές δημόσιες θέσεις (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, κ.α.).

 

H Κυπριακή ομάδα στο Φράγμα Ευρέτου, WWF Ελλάς / Κ. Παραγκαμιάν H Κυπριακή ομάδα στο Φράγμα Ευρέτου, WWF Ελλάς / Κ. Παραγκαμιάν



 

Λίγα λόγια για το κυπριακό πρόγραμμα

Λόγω της υπέρμετρης ανάπτυξης, το φυσικό περιβάλλον της Κύπρου αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, ιδιαίτερα στην παράκτια ζώνη. Από αυτή την τάση δεν έχουν ξεφύγει οι φυσικοί υγρότοποι. Η κατασκευή μεγάλων φραγμάτων καθώς και η ύπαρξη άλλων τεχνητών -εσωτερικών- υγρότοπων (λίμνες ορυχείων, λιμνοδεξαμενές, κ.α.) έχει αποστερήσει το νερό από τις εκβολές και τα παράκτια έλη που κατά συνέπεια δομούνται και υποβαθμίζονται. Οι λίγοι εναπομείναντες φυσικοί υγρότοποι δεν είναι επαρκώς καταγεγραμμένοι με αποτέλεσμα να μην προστατεύονται. Ο σκοπός του προγράμματος είναι η απογραφή των κυπριακών υγρότοπων -φυσικών και τεχνητών- που έχουν έκταση μεγαλύτερη από ένα στρέμμα, η ενημέρωση των φορέων λήψης αποφάσεων για την αξία και τις απειλές που αντιμετωπίζουν και η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών με απώτερο στόχο τη θεσμική προστασία τους.

 

Λιβάδι Προδρομίου, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης Λιβάδι Προδρομίου, WWF Ελλάς / Θ. Γιαννακάκης



 

Η αρχική πρόθεση του WWF Ελλάς για εξωστρέφεια του προγράμματος των νησιωτικών υγρότοπων και «εξαγωγή» του στη Μεσόγειο έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα με την πραγματοποίηση του Κυπριακού προγράμματος, ελπίζοντας βέβαια και άλλες χώρες να ακολουθήσουν.
Ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας στην Terra Cypria για τη θερμή φιλοξενία και τους ευχόμαστε καλό ξεκίνημα και καλή δύναμη!

 



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια