Aν θέλει κανείς να αντιληφθεί στην πράξη τη σημασία και την ομορφιά των υγρότοπων δεν χρειάζεται να ταξιδέψει στον Αμαζόνιο ή τον Δούναβη…  Μπορεί να συμβάλει στην προστασία των υγρότοπων της «γειτονιάς» του και να κερδίσει πλούσιες εμπειρίες.


E. Ασπραδάκη E. Ασπραδάκη



Αυτό ήταν και το μήνυμα της εκδήλωσης αλλά και της ξενάγησης που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης , η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου Ηρακλείου, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Υγρότοπων (2 Φεβρουαρίου).

Η εκδήλωση  που προηγήθηκε κατά μία μέρα της ξενάγησης περιελάμβανε ενημέρωση  για τους νησιωτικούς υγρότοπους, αλλά και παρουσίαση σχετικά με τον ρόλο των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας στη διατήρηση και ανάδειξη των υγροτοπικών περιοχών. Στη συζήτηση εξετάστηκαν και παραδείγματα συνεργασίας με τοπικούς φορείς και οργανώσεις, ενώ υπήρξε και αναφορά στα νέα εφόδια που έχουμε για τη προστασία των υγρότοπων των νησιών: νέο νομικό πλαίσιο και Υγροτόπιο.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας βρεθήκαμε ένα βήμα πιο κοντά στη φύση της Κρήτης, καθώς περιηγηθήκαμε σε έναν από τους σημαντικότερους υγρότοπους της περιοχής του Ηρακλείου, τη λίμνη και τον ποταμό Αλμυρού.

Στον υγρότοπο του Αλμυρού - Rafael Estamislao Στον υγρότοπο του Αλμυρού - Rafael Estamislao



Η παρουσίαση για τους νησιωτικούς υγρότοπους αλλά και η εξόρμηση στο πεδίο μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε στους ενεργούς πολίτες που συμμετείχαν τις ομορφιές των υγρότοπων του τόπου τους αλλά και  μέσα από την προσωπική επαφή να τους ενθαρρύνουμε να δράσουν μαζί μας, ενισχύοντας τον αγώνα μας για την προστασία των υγρότοπων της Κρήτης.

Το εθελοντικό πρόγραμμα Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης υποστηρίζεται από το Σύστημα της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια