Στα καλά χέρια των ενεργών πολιτών της Σούδας αφέθηκε για ένα απόγευμα η εκβολή του Μορώνη, ενδυναμώνοντας με εντυπωσιακό τρόπο την πεποίθησή μας ότι όταν οι πολίτες θέλουν, οι αρχές μπορούν…

Αντίθετα λοιπόν, με  τα όσα απογοητευτικά έγιναν πρόσφατα στον Αλμυρό Γαζίου  και στην Εκβολή Αποσελέμη, στον υγρότοπο  του ποταμού Μορώνη πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση. Περισσότεροι από 80 πολίτες, στην πλειονότητά τους κάτοικοι της Σούδας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Χανίων και της Δημοτικής Ενότητας Σούδας και συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη 25 Αυγούστου στον Μορώνη για τον καθαρισμό της παρόχθιας ζώνης και τη συντήρηση της υπάρχουσας υποδομής.

 



Μέλη των Ναυτοπροσκόπων Σούδας, του Ερυθρού Σταυρού, του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας, της Οικολογικής Παρέμβασης Χανίων, αλλά και πολλοί μεμονωμένοι πολίτες συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα, συλλέγοντας κάθε λογής σκουπίδια που πετούν διάφοροι ασυνείδητοι ρυπαίνοντας το περιβάλλον. Ήταν η πρώτη φορά που οι πολίτες της Σούδας πραγματοποίησαν μια τέτοια δράση για τον ποταμό τους!

Φυσικά ήμασταν και εμείς εκεί. Αυτή τη φορά προσκεκλημένοι του Δήμου Χανίων για να παρουσιάσουμε ακόμη μια φορά τις προτάσεις του WWF Ελλάς  για την οικολογική αποκατάσταση και ορθολογική διαχείριση του υγρότοπου που, όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, βρίσκονται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης ενώ έχουν δεσμευτεί και τα σχετικά κονδύλια για την υλοποίησή τους.



Η ικανοποίησή μας είναι μεγάλη γιατί μετά από 2 ολόκληρα χρόνια έντονης παρουσίας και υλοποίησης πολλών εθελοντικών δράσεων για την προστασία της εκβολής Μορώνη, ήταν η πρώτη φορά που όλοι οι παρευρισκόμενοι ήταν ενημερωμένοι για τη σημασία και την αξία του υγρότοπου, και το σημαντικότερο, είχαν όλοι συνεισφέρει στην προστασία του.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στους ενεργούς πολίτες της Σούδας και τη Δημοτική Αρχή. Φαίνεται ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να μπουν μπροστά στη διεκδίκηση της αποκατάστασης της εκβολής Μορώνη και να διεκδικήσουν ένα βιώσιμο μέλλον για την ευρύτερη περιοχή.

Δείτε μερικές από τις δράσεις μας για την προστασία και οικολογική αποκατάσταση της εκβολής Μορώνη εδώ.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια