Πριν από λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί μας από την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) για την απελευθέρωση ενός όρνιου (είδος γύπα). Το συγκεκριμένο πουλί βρέθηκε τον Δεκέμβριο δηλητηριασμένο στην περιοχή των Σερρών. Μετά από φιλότιμες προσπάθειες τοπικών φορέων και της ΑΝΙΜΑ, το όρνιο σώθηκε και μετά από λίγο καιρό ήταν «έτοιμο» να ανοίξει και πάλι τα φτερά του.




Πριν την απελευθέρωση του, τοποθετήθηκαν στα πόδια του Βαγγέλη (έτσι βαφτίστηκε το όρνιο) ένα μεταλλικό και ένα πλαστικό δακτυλίδι αντίστοιχα. Τα συγκεκριμένα «αξεσουάρ» αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που μας δίνουν απαραίτητες πληροφορίες για την καλύτερη προστασία και διαχείριση του είδους.

Η απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην περιοχή της «ταΐστρας» στην Δαδιά από συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ, του WWF Ελλάς στον Έβρο και υπάλληλο της διεύθυνσης περιβάλλοντος της νομαρχίας Έβρου. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωπος του δασαρχείου Σουφλίου και της AEGEAN Airlines, η οποία συνέδραμε τα μέγιστα στην επιχείρηση καλύπτοντας το κόστος του ταξιδιού του όρνιου από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη.



Τα πρώτα - ελεύθερα πλέον - βήματα του Βαγγέλη ήταν λίγο μουδιασμένα, αλλά σύντομα πέταξε και ενσωματώθηκε με τα υπόλοιπα όρνια που υπήρχαν στον απέναντι βράχο. Για κάποιες ώρες τον παρακολούθησαν οι εθελοντές του WWF Ελλάς από το παρατηρητήριο, μέχρις ότου πέταξε μακριά, πέρα από το οπτικό τους πεδίο.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα αποτελούν μια σημαντική απειλή για τα πτωματοφάγα πουλιά και θηλαστικά της χώρας μας. Αν και η χρήση τους είναι παράνομη  από το 1992 εξακολουθεί ως πρακτική για την «αντιμετώπιση» ανεπιθύμητων ζώων από μερίδα του πληθυσμού. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που ευθύνεται για την εξαφάνιση πολλών ζώων και πουλιών σε διάφορα μέρη. Η λύση μπορεί να έρθει μόνο αν υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση και ξεκινήσει σε κεντρικό επίπεδο. Μέχρι τότε εμείς θα μαχόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα ευχόμαστε καλά ταξίδια στον Βαγγέλη και την παρέα του.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια