Πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε η Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το λεγόμενο εξωτερικό κόστος του λιγνίτη ξεπερνά τα 80 €/MWh (μέσος όρος ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), κόστος πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων*, το οποίο επηρεάζει άμεσα την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί οι λογαριασμοί μας της ΔΕΗ να μην επιβαρύνονται άμεσα από το εξωτερικό κόστος, αλλά είναι βέβαιο ότι κι αυτό βρίσκει τον δρόμο προς τα πορτοφόλια μας.

 

Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτροπαραγωγής της χώρας φαίνεται ότι επιμένει στο δόγμα του «φθηνού λιγνίτη». Η ΔΕΗ συμμετέχοντας στο λιγνιτικό δίκτυο Eurocoal, ζητά, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Οκτωβρίου, τη μείωση των φιλοδοξιών του κλιματικού και ενεργειακού πακέτου για το 2030 και την αναβολή των σχετικών αποφάσεων για το 2016 (μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2015).

Κι όμως, σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ χαρακτήρισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους στόχους του 2030, ως κατώτερη των περιστάσεων, αφού με αυτήν την πρόταση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απολέσει την πρωτοπορία που έχει στον τομέα των ΑΠΕ και θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Eurocoal εξηγεί επίσης ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί λύση για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών ΑΦΘ κατά 80-95% ως το 2050, εκτός αν συνοδεύεται από την πανάκριβη τεχνολογία CCS. Από την άλλη μεριά η ΤΕΡΝΑ κατασκευάζει για λογαριασμό της ΔΕΗ τη νέα, τεράστια (811 ΜW) μονάδα φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Το κείμενο της Eurocoal θεωρεί ακόμα ότι επαρκής μείωση των εκπομπών CO2 θα επιτευχθεί με βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Είναι πραγματικά απορίας άξιο όμως πως το παραπάνω συνάδει με το γεγονός ότι προσφάτως στη Σεβίλλη οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ ζήτησαν να μην συμπεριληφθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα των παλιών μονάδων στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές που θα ισχύσουν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τεκμηρίωση του αιτήματος ήταν σαφέστατη: η μεγαλύτερη «λειτουργική ευελιξία» των παλιών λιγνιτικών μονάδων.

Τελικά φαίνεται ότι η δέσμευση της ΔΕΗ για μηδενισμό των εκπομπών του CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2050 θα επιτευχθεί με κάποιο μαγικό τρόπο μετά το 2030....

Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει έρμαιο των αντιφάσεων της ΔΕΗ. Απαιτείται ξεκάθαρη στήριξη της κυβέρνησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ένα φιλόδοξο ενεργειακό και κλιματικό πακέτο για το 2030**.

Booz υπολόγισε για λογαριασμό της ΔΕΗ το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών μονάδων για το 2012 στα 60 €/MWh, το υψηλότερο ανάμεσα σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία.

**Το WWF απέστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό ΠΕΚΑ.



Μοιράσου το με φίλους
 

Σχόλια