Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την πολυ-αναμενόμενη, νέα εκδοχή του κειμένου συμφωνίας που θα φέρουν οι Γάλλοι διαπραγματευτές, η οποία θα «κόψει» πολλές από τις επιλογές που υπήρχαν στο τραπέζι στο κείμενο που παρέλαβαν τη Δευτέρα οι υπουργοί. Το νέο κείμενο θα δείξει αν τελικά οδεύουμε προς μια πραγματικά φιλόδοξη συμφωνία ή σε έναν χλιαρό συμβιβασμό, ανίκανο να σώσει τον πλανήτη.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν πάρει νέα τροπή μετά την κίνηση των 4 (ΕΕ, ΗΠΑ, Κίνα και Καναδάς) να υποστηρίξουν τον πιο φιλόδοξο στόχο συγκράτησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας του 1,5οC, υιοθετώντας έτσι τη διεκδίκηση των πιο ευάλωτων αναπτυσσόμενων χωρών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κλειδί αποτελεί η αποδοχή από τα κράτη μιας ημερομηνίας πριν το 2020 για την πρώτη ανασκόπηση της προόδου στη μείωση των εκπομπών την οποία υποσχέθηκαν τα κράτη στις εθελοντικές εθνικές συνεισφορές τους (INDCs)
Την κίνηση των 4 ήρθε να συμπληρώσει η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Επίτροπο Cañete να ενώσει δυνάμεις με 79 αναπτυσσόμενες χώρες από την Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό ωκεανό, ζητώντας έναν φιλόδοξο μακροπρόθεσμο στόχο, δίνοντας όμως παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στη θέσπιση ενός ελεγκτικού μηχανισμού της προόδου κάθε πέντε χρόνια, και προπάντων, σε έναν διαφανή τρόπο αναφοράς των εκπομπών όλων των χωρών. Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι ΗΠΑ αλλά όχι η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία οι οποίες εξακολουθούν να αντιστέκονται στην ιδέα ενιαίων κανόνων αναφοράς εκπομπών. Η Σαουδική Αραβία μάλιστα αντιστέκεται σθεναρά και στον μακροπρόθεσμο στόχο του 1,5oC, ενώ διαρρέεται ότι πίσω από κλειστές πόρτες κάνει ό,τι μπορεί για να αδυνατίσει τη συμφωνία προκειμένου να προστατέψει τη θέση της ως μίας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου.
Σημαντική οπισθοδρόμηση είχαμε στο ζήτημα της χρηματοδότησης όπου το κοινό μέτωπο των 4 διασπάστηκε από την Κίνα η οποία συμπλέει πλέον με Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ινδία (η συμμαχία των Brics) αμφισβητώντας ευθέως το εύρημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει τα 2/3 του στόχου των $100 δις της χρηματοδότησης των αναπτυσσόμενων χωρών ως το 2020. Ινδοί οικονομολόγοι εξήγησαν ότι στην πραγματικότητα μόλις $2,2 δις προορίζονται για έργα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής καθώς στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ διπλο-μετρά χρήματα αναπτυξιακής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες βαφτίζοντάς τα «κλιματικά».
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της Greenpeace ότι καθηγητές στις ΗΠΑ εμφανίστηκαν πρόθυμοι να γράψουν επί πληρωμή άρθρα τα οποία αρνούνται την κλιματική αλλαγή και προωθούν τα συμφέροντα πετρελαϊκών εταιριών. Ο πρώην κυβερνήτης της Καλιφόρνια Arnold Schwarzenegger μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Laurent Fabius, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία πρωτοβουλιών των δήμων και των περιφερειών όπως και στην ανάγκη άμεσης δράσης για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, ενώ 114 εταιρίες με συνολικές ετήσιες εκπομπές 476 εκατομμυρίων τόνων CO2 (ισοδύναμες με τις εκπομπές 125 λιγνιτικών σταθμών) δεσμεύτηκαν να θεσπίσουν φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών τους.