Τα Χριστούγεννα βρέθηκε ένα νεκρό όρνιο (Gyps fulvus) στη θέση Χαράκωμα στον ορεινό Έβρο από κατοίκους της περιοχής. Παρόλο που είχαν μείνει μόνο υπολείμματα του πουλιού (κόκαλα και φτερά), ένα πλαστικό δακτυλίδι και οι ετικέτες σήμανσης φτερών (wing tags) μαρτυρούν την προέλευσή του.

Το όρνιο, που προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, είχε δακτυλιωθεί με ταυτότητα K4R στη Βουλγαρία από την περιβαλλοντική οργάνωση Green Balkans στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE με τίτλο «Αποκατάσταση των πληθυσμών των μεγάλων Ευρωπαϊκών γυπών στην Βουλγαρία» (Recovery of the populations of Large European Vultures in Bulgaria). Λίγους μήνες μετά την αρχική δακτυλίωση τον Ιούλιο 2012, το πουλί μετακόμισε νότια, στο ελληνικό κομμάτι της ορεινής Ροδόπης και επισκεπτόταν πολύ συχνά το χώρο τροφοδοσίας γυπών στη Δαδιά. Από τον Οκτώβριο του 2012 που το πρωτοείδαμε, το καταγράψαμε 64 φορές (σχεδόν κάθε μήνα) ως το τέλος Μαΐου 2014. Εκτιμούμε ότι το πουλί τότε περίπου πέθανε, γι’ αυτό και βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση αποσύνθεσης

Το παράδοξο όμως είναι ότι το όρνιο βρέθηκε μόλις 80 μέτρα από ανεμογεννήτρια αιολικού πάρκου στη θέση Χαράκωμα και μάλιστα σκεπασμένο με πέτρες όπως φαίνεται στο βίντεο, στο οποίο η συνεργάτιδά μας από το WWF Ελλάς αποκαλύπτει τα ευρήματα. Τα κόκαλα που προεξείχαν και η μια ετικέτα σήμανσης φτερού τράβηξαν την προσοχή των κατοίκων.

.

Δυστυχώς το περιστατικό δεν κατέστη έγκαιρα γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πιστοποιηθεί με βεβαιότητα η αιτία θανάτου του, ωστόσο προβληματισμό προκαλεί η εγγύτητα του θαμμένου όρνιου με ανεμογεννήτρια. Η πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες είναι αποδεδειγμένα μια από τις πιθανές αιτίες θανάτου των γυπών στη Θράκη. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, παρακαλούνται όσοι βρίσκουν νεκρά ή ζωντανά αλλά τραυματισμένα όρνια, μαυρόγυπες, ασπροπάρηδες και άλλα μεγάλα αρπακτικά πουλιά στην ύπαιθρο, να ειδοποιούν όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να συλλεχθεί και να διαγνωστεί η αιτία θανάτου τους ή αν είναι ακόμη ζωντανά να διασωθούν.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης: 2551028326

Δασαρχείο Σουφλίου: 2554022221

Δασαρχείο Διδυμοτείχου: 2553025203

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς: 2554032202

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου: 2551061000

Το WWF Ελλάς είναι διαθέσιμο για συλλογή πουλιών σε άσχημη κατάσταση. Δραστηριοποιούμαστε επί μακρόν στη Θράκη εστιάζοντας στην προστασία και την μελέτη των γυπών και των μεγάλων αρπακτικών πουλιών: 2554032210


Latest news