Αειφορία σημαίνει σεβασμός στη φύση, αλλά και σεβασμός προς εμάς τους ίδιους και τις βάσεις της ευημερίας και της οικονομικής ευπορίας μας.

Η διαμόρφωση πράσινων οικονομιών αποτελεί για το WWF παγκόσμια στρατηγική προσέγγιση στην πιεστική ανάγκη για ισότιμη ανάπτυξη και οικονομική δραστηριότητα που θα παρέχει αειφορικούς τρόπους διαβίωσης, μέσα στα όρια του ενός και μοναδικού πλανήτη μας - τόσο πλούσιου, τόσο πολύτιμου και όμως τόσο εύθραυστου.

 

Επί δεκαετίες, οι σύγχρονες οικονομίες οικοδομούνται σε πρότυπα που αγνοούν τη φυσική βάση των μεθόδων παραγωγής και κατανάλωσης και οδηγούν σε συσσωρευμένα ελλείμματα, τόσο οικονομικά, όσο και οικολογικά. Είναι ανάγκη να αναστοχαστούμε το κυρίαρχο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει οδηγήσει το φυσικό μας κεφάλαιο, τις κοινωνίες και τις οικονομίες σε αυτή την παγκόσμια κρίση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι καιρός να στραφούμε προς πραγματικά βιώσιμα πρότυπα πράσινων, ζωντανών οικονομιών.

Η ελληνική οικονομία απλά δεν μπορεί να αγνοήσει πόσο εξαρτημένη είναι από τον θαυμάσιο φυσικό της πλούτο: η πλούσια βιοποικιλότητα, τα όμορφα τοπία, οι φυσικοί πόροι, ο άφθονος άνεμος και ήλιος είναι τα κύρια ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Όπως γλαφυρά περιγράφει ο φίλος μου και συνιδρυτής του WWF, Δρ. Λουκ Χόφμαν, «η Ελλάδα είναι η χώρα της ποικιλότητας. […] Ο Δίας θα πρέπει να χτύπησε τη γη αυτή με τα αστροπελέκια του, σπέρνοντας χιλιάδες νησιά και κατακομματιάζοντας τη στεριά τόσο, ώστε η ακτογραμμή να γίνει τόσο μεγάλη όσο σχεδόν ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. Αυτή η φυσική πολυπλοκότητα αυξήθηκε από ένα ευρύ φάσμα κλιμάτων που κυμαίνονται από σχεδόν υποτροπικά σε πραγματικά αλπικά, και από μια ποικιλία βουνών, λόφων και πεδιάδων, πολλές από τις οποίες είναι σπαρμένες με υγροτόπους. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που οι συνθήκες αυτές γέννησαν μια εξαιρετικά πλούσια και ζωντανή φύση - στην πραγματικότητα την υψηλότερη γνωστή βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Αποτελούν επίσης την πηγή ωραίων και βαθιά συγκινητικών φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τη φυσική κληρονομιά της Ελλάδας».

Από την αρχή της κρίσης στην Ευρώπη, οι περιβαλλοντικές πιέσεις έχουν αυξηθεί, επηρεάζοντας κυρίως τις χώρες που βρίσκονται σε πιο δύσκολη κατάσταση, όπως η Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση της Ελλάδας ίσως δείχνει μοναδική, η πολιτική ανταπόκριση στην οικονομική κρίση είναι παρόμοια σε πολλά κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα δημοσιονομικά ελλείμματα. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις η ατζέντα για την αειφορία περιθωριοποιείται εν όψει βραχυπρόθεσμων οφελών.

Υπάρχει όμως ακόμα χρόνος. Ενώ η ελληνική απάντηση στην κρίση έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, τώρα είναι ο καιρός για ένα νέο όραμα και για αληθινά βιώσιμες μεταρρυθμίσεις που μπορούν να παρέχουν μια υγιή οικονομία για το μέλλον. Το WWF πιστεύει ακράδαντα ότι η κρίση προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων εθνικών σχεδίων αειφορίας - όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Ελπίζω πως αυτός ο πράσινος οδικός χάρτης του WWF για την Ελλάδα θα αποτελέσει πραγματικά πρότυπο για το νέο οικονομικό υπόδειγμα που ο κόσμος τόσο πολύ χρειάζεται, ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ζωντανών οικονομιών για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Γιολάντα Κακαμπάντσε
Πρόεδρος, WWF International


Latest news